Osnovna škola "Jovan Dučić"
u Petrovaradinu      Naslovna
O školi
Učenici
Roditelji
Kalendar rada
DOBRODOŠLI U NAŠU ŠKOLU! 

KAKO DA UPIŠETE DETE U NAŠU ŠKOLU

Ukoliko upisujete dete koje je pohađalo nastavu u nekoj drugoj školi, potrebno je da donesete njegovu đačku knjižicu i dođete u sekretarijat škole.

Ako upisujete dete u prvi razred, a ne živite u Petrovaradinu, potrebno je da do 1.februara predate molbu u sekretarijatu škole ili je pošaljite na školski mejl jducic@eunet.rs a odgovor na molbu ćete dobiti do 30.04.

Upis u prvi razred počinje u aprilu

U prvi razred školske 2023/2024. godine upisuju se deca rođena od 1.03.2016. do 28.02.2017. godine, odnosno u prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Roditeljima je omogućen upis dece putem Portala eUprava, kao i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje (од 20.марта). Preko aplikacije eUpis vrši se pribavljanje potrebne dokumentacije (izvod iz matične knjige rođenih, evidencija prebivališta i uverenje o obavljenom lekarskom pregledu)

Детаљније информације о упису 2023/2024.

eUpis


Informacija za roditelje u vezi sa eZakazivanjem termina upisa i testiranja dece


Važna napomena: Svu dokumentaciju će škola po službenoj dužnosti pribaviti iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i zdravstvenog informacionog sistema elektronskim putem.

    Upis u prvi razred 
Dokumenti
Javne nabavke
Kontakt
Pišite nam :)

Nađite nas na FB"Mala" škola na FB


 

Ovde možete saznati neke činjenice o školi, uslovima upisa u školu, testiranju dece za polazak u školu, kao i neke druge značajne informacije, a za sve ostalo što Vas interesuje možete se raspitati u sekretarijatu škole ili pedagoškoj službi. 

 ۩ Smene

OŠ"Jovan Dučić" u Petrovaradinu radi u dve školske zgrade – U Preradovićevoj 6 i Malinovoj 2

Da li će dete pohađati nastavu u jednom ili drugom objektu zavisi od blizine stanovanja ili dogovora sa roditeljima, ukoliko škola ima mogućnosti da izađe u susret njihovim željama. Škola radi u dve smene i to pre podne od 8,00 i posle podne od 14,00 časova. U školi postoji i međusmena za odeljenja koja pohađaju učenici iz boravka i ona počinje od 11,40. Ti učenici nemaju popodnevnu nastavu, već svoj boravak u školi završavaju do 16,00 časova.

 

 Uzrast dece koja se upisuju u prvi razred

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Dete starosti od šest do šest i po godina, može se upisati u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu, kada psiholog škole utvrđuje da li je dete  na potrebnom nivou emocionalne, socijalne i intelektualne zrelosti.

 

۞ Čemu služi testiranje

Testiranjem se utvrđuje stepen spremnosti deteta za školu. Cilj ispitivanja je bolje upoznavanje sa detetom, kako bi se utvrdio najbolji način za rad i postizanje maksimalnih rezultata. Na osnovu testa se dobija i opšta slika generacije i nivo psihofizičkog razvoja sve dece.  Na osnovu rezultata testiranja formiraju se i ujednačavaju odeljenja prvog razreda.

Ukoliko dete ne pokaže na testu dovoljan nivo zrelosti ili ima nekih specifičnih teškoća u razvoju, za dete se pravi plan podrške koji podrazumeva različita prilagođavanja detetovim potrebama. Ukoliko postoji potreba za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom detetu, u dogovoru sa roditeljima, može se tražiti procena potreba od strane Interresorne komisije 

 

Boravak

U školi postoji produženi boravak. Radno vreme produženog boravka je od 6,30 do 16,00 časova. U boravku učenici obnavljaju naučeno gradivo, rade zadatke, igraju se, gledaju dečije filmove sa DVD-a i bave se ostalim slobodnim aktivnostima. Prostor u kome deca borave je renoviran i prilagođen njihovim potrebama. Učenici u produženom boravku dobijaju tri obroka (doručak, ručak i užinu). Za učenike prvog razreda čiji roditelji primaju dečiji dodatak, produženi boravak je besplatan. Potpisivanje ugovora o pohađanju produženog boravka trebalo bi da se obavi do 10. juna zbog planiranja rada u boravku. Za učenike koji pohađaju produženi boravak obezbeđeno je da nastavu pohađaju u prvoj smeni i međusmeni.

 

♥ Izborni programi

U prvom razredu izučavaju se obavezni nastvani predmeti i izborni programi. Od izbornih programa tu su građansko vaspitanje i verska nastava (to su obavezni izborni programi), kao i Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture - Slovački, Mađarski ili drugi za koje se ispolji interesovanje. Strani jezik, koji se izučava kao obavezan nastavni predmet, je engleski jezik.

 

☼ Knjige i školski pribor

Udžbenici za prvi razred su besplatni, a detalji i kriterijumi definisani su odlukom Ministarstva prosvete. Sveske i potreban pribor roditelji će nabavljati u dogovoru sa učiteljicom/učiteljem.